![]() |
| Home | Kookboeken | Magazines | Menu | Recepten | Info | Restaurants | Evenementen | Ruilen | Links | Facebook | |
Mirepoix
Laatst aangepast 24/10/12. Wat ?
Bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mirepoix_(keuken)
Basis voor een mirepoixEen mirepoix is een
mengsel van groenten en kruiden dat onder andere gebruikt wordt bij de
bereiding van bouillon, soep, sauzen en stoofvlees. De samenstelling van een
mirepoix is afhankelijk van het gerecht waarin het gebruikt wordt, het
mengsel omvat in ieder geval ui, wortel en knol- of bleekselderij.
Mirepoix is de Franse naam voor een combinatie van uien, wortelen en
bleekselderij. Afhankelijk van het gerecht waar de mirepoix in gebruikt
wordt, worden kruiden en andere ingrediënten toegevoegd zoals prei,
knoflook, tomaten, pepers, gember, tijm, rozemarijn en laurier. Er wordt
onderscheid gemaakt tussen een magere en een vette mirepoix. Een magere
mirepoix bevat alleen groenten en kruiden, de vette variant bevat ook
stukjes spek. De ingrediënten worden klein gesneden - de vorm maakt niet uit
- en vervolgens even gestoofd in boter, daarna worden ze meegestoofd met het
te bereiden gerecht.
Mirepoix dankt zijn naam aan de uitvinder van het groente- en
kruidenmengsel: Charles-Pierre-Gaston François de Lévis, duc de
Lévis-Mirepoix (1699-1757).
Site sponsored by: