![]() |
| Home | Kookboeken | Magazines | Menu | Recepten | Info | Restaurants | Evenementen | Ruilen | Links | Facebook | |
Info - Rijsmiddelen
Laatst aangepast 10/04/2013
Bron : http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/
In Azië gebruikt men in plaats van gist vaker baksoda
en bakpoeder als rijsmiddel in beslag en deeg. Daarnaast gebruiken ze het
baksoda bijvoorbeeld ook om wokreepjes mals te maken of garnalen knapperig. Al
zijn dat nog goed bewaarde geheimen.
De toepassingen en benamingen in
recepten kunnen soms verwarrend zijn, alleen al omdat wij in Nederland het
scheikundig element Na “natrium” noemen en de Engelsen “sodium”. En wat is het
verschil tussen baking soda en baking powder? En wat zijn zuiveringszout en ragi
tape?
Het volgende lijstje zet alles eens overzichtelijk bij elkaar.
Soda (Na2CO3)
NL: huishoudsoda, natriumcarbonaat, E500.
EN:
washing soda , sodium carbonate, soda crystals, soda ash, soda carbonate.
Gebruikt om vieze pannen uit te koken en meer van die dingen, niet echt een
functie (meer) in ons eten.
Natriumbicarbonaat (NaHCO3)
NL: zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat,
dubbelkoolzure soda, baksoda, E500.
EN: baking soda, sodium bicarbonate,
sodium hydrogen carbonate, bread soda, cooking soda, bicarbonate of soda,
(sodium) bicarb.
Gebruikt als rijsmiddel in deeg en beslag. Reageert
samen met zuur dat je ook toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk,
azijn, citroensap etc en produceert dan belletjes koolzuurgas. Koolzuurgas is de
prik in limonade, iets wat je dus ook makkelijk zelf kunt maken. (recept:
citroenpriklimonade) Voor een fluweelachtige structuur van wokreepjes worden in
Aziatische restaurants vleesreepjes soms ingewreven met wat zuiveringszout om
dat 15-30 minuutjes te laten trekken en dan goed af te spoelen om een zepige
smaak te voorkomen. Goed drogen alvorens het te (marineren en) wokken.
Ammoniumbicarbonaat (NH4HCO3)
NL: ammoniumwaterstofcarbonaat, koek ammonium, bak
ammonium, bakkers ammonium, ammonium, E503(ii).
EN: Ammonium bicarbonate,
bicarbonate of ammonia, ammonium hydrogen carbonate, hartshorn, hornsalt, smelly
powder, AmBic, powdered baking ammonia.
In het Westen nog wel gebruikt
als rijsmiddel in vlakke koekjes, crackers en eierkoeken, in China in gestoomde
broodjes en amandelkoekjes en in Suriname bijvoorbeeld in droge kokoskoekjes.
Reageert niet zoals de natriumbicarbonaat met zuur maar op verhitting
(36°C tot 60°C). Het produceert meer gas en laat geen zoute of zeepachtige smaak
na. Nadeel is dat je keuken gaat stinken naar ammoniak en soms niet al het
ammoniak vrijkomt en er een indringende ammoniakgeur in het product
achterblijft. Daarom waarschijnlijk in ongebruik geraakt. Kan vervangen worden
door baksoda of bakpoeder of een combinatie van die twee.
NB. Niet verwarren
met ammoniumcarbonaat cq (NH4)2CO3 cq vlugzout. En natuurlijk al helemaal niet
verwarren met de ammonia(k) in je aanrechtkastje!
Bakpoeder
NL: bakpoeder.
EN: baking powder
Bakpoeder
is een mengsel van natriumbicarbonaat (zie hierboven) en
citroenzuur of wijnsteen (zie hieronder). Eventueel nog iets als maizena om
klonteren/reageren tegen te gaan. Het werkt dus gewoon hetzelfde als de
natriumbicarbonaat (baking soda), alleen hoef je niet nog zelf te zorgen voor
het zure. Soms een voordeel, want lekker makkelijk. Soms een nadeel, want als de
ingrediënten al van zichzelf zuur zijn kan je mengsel te zuur worden in welk
geval je dus beter natriumbicarbonaat (baking soda) gebruikt of een combinatie
van die twee.
Cream of tartar (KC4H5O6)
NL: Wijnsteen (niet verwarren met wijnsteenzuur, of
potassium tartrate, want dat is H2C4H4O6), crème de tartre, cream of tartar,
cremortart, kaliumbitartraat, kaliumwaterstoftartraat, E336. EN: Potassium
bitartrate, potassium hydrogen tartrate, potassium acid tartrate, monopotassium
tartrate, cream of tartar.
Wijnsteen vormt vaak “de zure component” in
bakpoeder (zie hierboven), wat dan dus wijnsteenbakpoeder heet. Met een snufje
wijnsteen kun je geslagen eiwitten voor bijvoorbeeld meringue stabiliseren,
voorkomen dat siropen gaan kristaliseren of groenten hun kleur verliezen bij het
koken. Van die dingen.
Gist
NL: gist, bakkersgist, saccharomyces cerevisiae.
EN: yeast
Gebruikt om brooddeeg te laten rijzen. (of bier en wijn te
maken) Je hebt het in verse vorm (4 weken houdbaar), gedroogde vorm (langer
houdbaar) en instant vorm (langer houdbaar en direct bruikbaar).
Ragi Tape
NL: indisch gist tabletje.
EN: yeast tablet
Een Indonesisch tabletje met een speciaal soort gist (er zijn er
verschillende) dat wordt gebruikt om (kleef)rijst te fermenteren. Soms zitten er
ook al wat andere kruiden in de tabletjes, bijvoorbeeld rijstmeel, knoflook en
venkel, soms niet. Chinese, zoete rijstwijn (Laozao) wordt waarschijnlijk met
deze gist gemaakt. (weleens geprobeerd, maar dat was geen succes)
Recept:
Tape Ketan (Indonesisch toetje van gefermenteerde kleefrijst)
Meer informatie
over : Ragi Tape en Tape Ketan. (in ‘t Engels)
Site sponsored by: