| Home | Kookboeken | Magazines | Menu | Recepten | Info | Restaurants | Evenementen | Ruilen | Links | Facebook |

Kookboeken

Kookboek In de Kijker

Te verkrijgen bij Uitgeverij Lannoo
https://www.lannoo.be/nl/het-kookboek-van-nederland

360 pagina's geschiedenis van De Nederlandse keuken d.m.v. uitgegeven kookboeken.

Vlug es kijken welke ons oudste kookboek in onze verzameling is en over welke we reeds beschikken:

Toch al in 1911 op 1: Wannée kookboek, Amsterdamse huishoudschool
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=Amsterdamse huishoudschool
Daarna 1964 - Een miljoen feestelijke menu's met Druk 3
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(5052)
1973 - Bistro koken met Druk 4
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(5798)
1976 - Het volkomen kookboek
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=Het volkomen
1984 - Blue Band 01 - Basis kookboek Druk 5 1987
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(488)
1984 - Koken als Kaatje, Recepten uit de keuken van restaurant : Kaatje bij de Sluis' Blokzijl - Druk 6 1993
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(8444)
1986 - Het kookboek voor de magnetron, handleiding, tips, recepten
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(1535)
1987 - De kunst van het koken
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=bertholle
1987 - Albert Heijn - Twaalf maanden lekker eten
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=Albert Heijn - Twaalf maanden lekker eten
1988 - Atrium - De avontuurlijke keuken, 600 recepten met menusuggesties gerangschikt per maand
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(263)
1991 - Kook ook
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=Kook ook, Het nieuwe kookboek
1993 - Joop Braakhekke - Kookschrift van een kookgek
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(5904)
1996 - Michel Montignac - Ik ben slank want ik eet of de geheimen van onze voeding
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(829)
1997 - Claudia Roden - De joodse keuken - 800 authentieke recepten uit de diaspora
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(7344)
1998 - Donna Hay - Het nieuwe koken
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(6187)
1998 - Delia Smith - Keuken geheimen
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(6783)
1998 - London River Café - Italian two easy, simple recipes from (UK versie)
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(9052)
2000 - Jamie Oliver - The Naked Chef is terug, de essentie van het koken
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(1491)
2002 - Groentekookboek
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(7152)
2002 - Nigella Lawson - Hoe te eten
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(1612)
2005 - Bereik je ideale gewicht
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=sonja bakker
2007 - De Zilveren lepel
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=de zilveren lepel
2011 - Plenty - Ottolenghi
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(7561)
2015 - Bijbel - Bak, Rutger bakt van A tot Z
https://www.kookpassie.be/boeken?Search=(9227)

Tot zover onze lijst 23/100. Nog veel te gaan dus.

 

Keuze van boeken:

De selectie van kookboeken in dit werk verraste me enigszins, zeker gezien de titel "...van Nederland".

Hoewel je zou verwachten dat de focus uitsluitend op Nederlandse kookboeken ligt, zijn ook werken uit Engeland, Frankrijk, Australië en andere landen opgenomen.

Het uitgangspunt blijkt echter te zijn: kookboeken die in Nederland gedrukt zijn. Laat je dus niet misleiden door de titel — het boek kijkt verder dan puur Nederlandse auteurs.

Toch riep de keuze van bepaalde boeken vragen bij me op.

België ?
Waar is Ons Kookboek van de KVLV gebleven? Dat is toch hét Belgische kookboek bij uitstek. Het feit dat dit werk niet werd opgenomen door onze noorderburen is opvallend. Klink ik nu chauvinistisch, of waren er misschien te veel overlappingen met het Haags Kookboek?

Frankrijk ?
Voor Frankrijk had ik zonder twijfel Paul Bocuse verwacht — dé Franse chef die ook in Nederland en België zijn stempel heeft gedrukt, met tal van vertaalde uitgaven. In zijn plaats werd Michel Montignac gekozen, wat ik persoonlijk een minder logische keuze vind.


Uit elk opgenomen boek werd één recept gekozen. Het boek biedt dus niet alleen een overzicht van de geschiedenis van deze kookboeken, maar ook een inkijk in de Nederlandse keuken via concrete recepten. Ook Indonesische kookboeken zijn vertegenwoordigd — terecht, gezien hun invloed op de Nederlandse eetcultuur, al is die invloed in België minder uitgesproken.

Foto's, een heel belangrijk gegeven bij kookboeken en recepten zijn bij ieder boek opgenomen.

Kortom: dit boek is absoluut een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de evolutie van de Nederlandse keuken door de jaren heen.
Ook voor kookboekenverzamelaars is het een waardevolle leidraad.
 

Te verkrijgen bij Uitgeverij Lannoo
https://www.lannoo.be/nl/het-kookboek-van-nederland

 

Site sponsored by: